Nourished Journal

Hoe kun je een onzuivere huid verbeteren met natuurlijke huidverzorging

May 01, 2023

Our advice on how to reduce and heal blemished skin | Blemished skin | Onzuivere huid.

Iedereen heeft wel eens last van puistjes of oneffenheden op de huid. Af en toe een puistje, een pigmentatievlekje, een zonnevlek of misschien heb je mee-eters, whiteheads of langdurige puistjes. Heb je regelmatig last van een onrustige huid en zie je je huid constant veranderen? Misschien is nu de tijd om hier iets aan te doen en je onzuivere huid te minimaliseren of zelfs bijna te laten verdwijnen. Laten we een manier vinden om je huid zo veel mogelijk onder controle te hebben! Met de juiste huidverzorgingsroutine en wat extra kennis kun je oneffenheden voorkomen en/of minimaliseren en een egalere huid krijgen. Zeg dag tegen een onzuivere huid. 

Hoe ontstaat een onzuivere huid? 

Vaak denken we dat een onzuivere huid en het hebben van acne, symptomen zijn die we vooral tijdens de puberteit ervaren, maar het is van alle leeftijden. Voor vrouwen kan de zwangerschapsperiode een turbulente tijd zijn voor hun huid. Onzuivere plekjes kunnen verschijnen op je gezicht, hals, decolleté, borst en rug. Hoe ontstaan een onzuivere huid? Dit kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de persoon. Vaak is het een combinatie van bacteriën, overtollig talg en verstopte poriën een begin, dit vermengd met dode huidcellen kan je poriën verstoppen. Door de verstopping van je poriën kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen, wat leidt tot ontstekingen, roodheid, puistjes, white heads of mee-eters.

Een aantal andere oorzaken & factoren die een onzuivere huid kunnen veroorzaken zijn:

+ hormonen: daar zijn ze weer. We kunnen niet zonder ze, maar soms zou je willen dat ze het lichaam wat minder beheersen ;). De mannelijke hormonen, androgenen, zowel aanwezig in mannelijke als vrouwelijke lichamen zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg produceren. Door de onbalans van hormonen ontstaat een onzuivere huid, puistjes en acne. Daarom kan je huid in hormonale periodes zoals zwangerschap, puberteit en menstruatie een beetje instabiel zijn.

+ stress: kan een grote invloed hebben op je huid. Je stresshormonen testosteron en cortisol kunnen een verhoogde talgproductie veroorzaken.

+ je reinigt je huid niet op de juiste manier: wat...?! Ja, dit is absoluut mogelijk. Wanneer je overdag make-up draagt, je gezicht veel aanraakt, in een industrie werkt met veel vervuiling of in een stad woont die erg vervuild is, is het belangrijk om je huid op de juiste manier te reinigen. Bij Nourished hebben we reinigers voor elk huidtype en kunnen we je helpen om je huid op de juiste manier te reinigen. Lees: Waarom je je gezicht een double cleanse wil geven

+ je huid is geen fan niet van de make-up en/of huidverzorgingsproducten die je gebruikt. Dit kan een serieus probleem zijn. Gebruik je elke dag foundation? Heb je de ingrediënten in je foundation weleens gecheckt? Breng je je make-up aan met een schone make-up kwast? Dingen om over na te denken. Zorg er bij het kiezen van huidverzorging voor dat je weet wat voor huidtype je hebt, acnegevoelig, vettig, volwassen, droog, gevoelig of normaal en combineer dit met de juiste ingrediënten en producten voor jou. Weet je het niet zeker? Wij kunnen je helpen. Stuur ons een bericht op instagram of een berichtje via de webchat. 

Wat moet je doen om een onzuivere huid aan te pakken

Wij kunnen je helpen met je huidverzorgingsroutine, hier lees je over de beste producten die we je kunnen adviseren voor een onzuivere huid, acne en puistjes. Om de verhoogde talgproductie tegen te gaan adviseren wij lichte verzorgingsproducten te gebruiken die niet te zwaar zijn voor je huid en je poriën niet verstoppen. Gebruik geen huidverzorging met synthetisch parfum of onnodige chemische ingrediënten. (p.s. bij Nourished ben je aan het juiste adres)

+ Producten die het natuurlijke exfoliatieproces van de huid bevorderen, zijn een uitstekende keuze voor een onzuivere huid. Ingrediënten om naar te zoeken zijn salicylzuur, papaja-enzymen en vitamine C. Een ander ingrediënt wat het uiterlijk van je huid zouden verbeteren en pigmentatie en roodheid zouden verminderen, is retinol, ook wel bekend als vitamine A

Hieronder een aantal producten die interessant zijn om te bekijken als je op zoek bent naar een nieuwe skincare routine: 

Eco Tan - Serum of Clear

Biologi - Bd Luminosity Face Serum 

Biologi - Bk Vitamin C Face & Eye Serum

Sans [ceuticals] - Activator 7 Oil 

100% Pure - Anti-Acne Sheet Mask 

Native Hibiscus - Active Enzyme Polish 

Sans [ceuticals] - Superdose Sleep Infusion Mask 

Biologi | Blemished Skin | Natural Skincare

+ Bij een vette huid of acné willen we natuurlijk wegblijven van vette producten zoals hierboven genoemd. Je huid hydrateren is nog steeds belangrijk. Om dit met vertrouwen te doen hebben we een moisturizer met hyaluronic acid zonder oliën. Een andere lichtgewicht moisturizer is de Moringa all Beauty Cream van Ere Perez, een geliefd product door vele. 

+ Gebruik zonnebrand om je huid te beschermen en zonnevlekken, pigmentatie en puistjes geen kans te geven. Een goed geformuleerde niet-comedogene zonnebrandcrème kan helpen om een onzuivere huid te beschermen tegen UV-stralen zonder de poriën te verstoppen.

+ Kies de juiste make-up voor jouw huid. We hebben foundations met havermoutextract om de huid te kalmeren, maar ook met SPF om je huid te beschermen tegen de zon. Zorg ervoor dat je make-up niet-comedogeen is.

+ Cleanse, cleanse, dubbel cleanse! Een van de oorzaken van een onzuivere huid is de opbouw van bacteriën. Zorg ervoor dat je je huid goed reinigt. DE reiniger die je niet mag missen in je leven is de Acne Skin Cleanse Bar. Deze cleanse bar is geformuleerd met groene klei om vuil en onzuiverheden van het huidoppervlak te verwijderen en olie, vet en verstopte poriën reinigen, zonder de huid uit te drogen. Toegevoegde tea tree en rozemarijn zijn je eerste verdedigingslinie, die acne-veroorzakende bacteriën van het huidoppervlak bestrijden, terwijl haverolie de ontstoken en geïrriteerde huid kalmeert.

Lifestyle advies voor een onzuivere huid!

Er zijn ook andere dingen in het leven die je kunt doen om je huid te laten stralen en stralen.

- vitamin D is een antioxidant en is goed voor je immuunsysteem maar mogelijk ook goed voor je huid. Onderzoek wijst uit dat vitamine D een positieve invloed heeft op een huid die gevoelig is voor acne. Ons advies? om dagelijks natuurlijke zonlicht te absorberen EN ervan te genieten! In de winter is een goed vitamine D supplement aan te raden om je immuunsysteem en je huid te ondersteunen.

- drink veel water, houd die cellen mooi rond en gevuld. Denk aan een druif versus een rozijn, als je voldoende water drinkt zien je cellen er voller uit. Water reinigt je lichaam en spoelt gifstoffen weg. Het is een win-win!

- verminder stress, dat weten we allemaal! Stress veroorzaakt veroudering van ons lichaam. Iedereen heeft dat om zich heen weleens zien gebeuren. Mensen die veel stress of druk ervaren verouderen sneller/ hebben een ouder uiterlijk. Stress is ook een trigger voor de productie van talg, wat niet ideaal is voor elke huid, maar zeker niet voor een onzuivere huid.

- controleer je darmen! Je darmen zijn erg belangrijk als het gaat om de gezondheid van de huid. We hebben een blog voor je geschreven om je uit te leggen waarom. Bekijk dit artikel eens: Wil je een geweldige huid? Optimaliseer je darmgezondheid!

- hygiëne is key! Je kunt dan aan een aantal aspecten denken: raak overdag je gezicht zo min mogelijk aan. Als je je leven leidt, raak je van alles aan, schoon en vuil. Als je een onzuivere huid hebt, wil je je gezicht niet aanraken en je huid nog meer besmetten. Gebruik ALTIJD schone make-up kwasten. Reinig je make-up kwasten iedere maand en bewaar ze in een schoon make-up tasje. Het beste is om een tasje te hebben speciaal voor je kwasten. 

- Vervang je kussensloop elke week en gebruik bij voorkeur een zijden kussensloop. Ontdek die van Dore & Rose met zilvertechnologie. Zijden kussenslopen zijn geweldig voor een onzuivere huid en de zilvertechnologie is antibacterieel.

- douchen met lauw water, is beter voor de planeet en je huid. Probeer niet te douchen met water dat warmer is dan je lichaamstemperatuur. Douchen met lauw water zou de doorbloeding in het lichaam stimuleren, wat goed is voor je huid.

Deze tips zouden een goed begin moeten zijn om een onzuivere huid aan te pakken. Ontdek meer tips en informatie over huidverzorging in onze huidverzorgingscollectie in de Nourished journal.

 

References: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31868550/